Ερωτηθείς από το «Βήμα της Κυριακής» για την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει μια 13η σύνταξη και ειδικά για ποιο λόγο οι δανειστές διαμαρτυρήθηκαν για το θέμα και απείλησαν με αντίμετρα ο Φελντ δήλωσε τα εξής: «Αν η πολιτική της σταθεροποίησης είναι τόσο επιτυχημένη που να επιτυγχάνει υπερέσοδα στον προϋπολογισμό, αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται για την περαιτέρω απόσβεση των κρατικών χρεών. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα έπρεπε να αναμένει ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους όταν η ίδια δεν θέλει να το περιορίσει αλλά, αντίθετα, προτιμά να μοιράζει χριστουγεννιάτικα δώρα. Αλλά αυτό συμβαίνει όταν ο κ. Σόιμπλε υποχωρεί στην πίεση της ελληνικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και εγκρίνει τέτοια ελάφρυνση. Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει τελικά να την αποκρούσει».
αργυρω κιμα ρολο
πιασιμο στην πλατη συμπτωματα
τραγουδι για πινοκιο
To μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης ρωτήθηκε και για το θέμα της ελάφρυνσης χρέους και για το εάν θα μπορούσε να υπάρξει κούρεμα. Και στην απάντηση τους αυτή έκανε μνεία στην 13η σύνταξη. Συγκεκριμένα είπε: «Σε καμία περίπτωση “κούρεμα”. Αυτό θα προσέκρουε σαφώς κατά της διάταξης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών περί μη συμπαράστασης. Το περισσότερο που μπορεί να γίνει είναι ελάφρυνση του χρέους αναφορικά με τους τόκους και τους χρόνους εξυπηρέτησης. Όσο όμως η Ελλάδα χρησιμοποιεί την υπεραπόδοση των φόρων για χριστουγεννιάτικα δώρα, οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να αποφεύγουν τέτοια ελάφρυνση».
Ο ίδιος κληθεί να σχολιάσει την πρόταση της Αθήνας να γίνει μια διάσκεψη για τη ρύθμιση των χρεών όλων των χωρών της Ευρώπης ήταν κάθετα αρνητικός. «Είναι εντελώς άχρηστη. Τα κράτη-μέλη πρέπει να μειώσουν τα χρέη τους μέσω μιας κανονικής εξυγίανσης του προϋπολογισμού τους, με κύριο μοχλό τη μείωση των δαπανών – όχι την αύξηση των εσόδων», σημείωσε.
Τέλος, για το πως βλέπει το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη ο Γερμανός «Σοφός» απάντησε με προβλεπόμενο τρόπο:«Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να περπατά στον δρόμο των δομικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, δεν βλέπω κανένα πρόβλημα για την παραμονή της στη νομισματική ένωση. Εάν εγκαταλείψει αυτό το μονοπάτι, τα πράγματα εμφανίζονται διαφορετικά», τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου